Back
Glen Cook: Chronicles of the Black Company (2007, Tor Books) 4 stars

Darkness wars with darkness as the hard-bitten men of the Black Company take their pay …

Review of 'Chronicles of the Black Company' on 'Goodreads'

2 stars

Nej, nej, nej... Det här ska alltså vara banbrytande fantasy. Det kanske det var, förresten. Månne hade man inte innan Glen Cook's första roman om det svarta kompaniet fått ta del av såpass hårdkokt realism i en fantasyroman. Sett ur det perspektivet är det nästan litteraturhistoriskt befogat att klämma åtminstone den första (av de tre som samlats ihop i den här samlingsvolymen) av romanerna i fråga.

Tyvärr håller inte storyn måttet. Och inte heller Cooks förmåga som författare. Det känns rejält hafsigt emellanåt. Aldrig särskilt spännande. Och det intressanta berättarperspektivet (böckerna är skrivna i jag-form, berättade av kompaniets "annalist" Croaker) tappar även det sin charm efter ett tag.

Kanske hade jag haft mer vett att uppskatta det här om jag inte hittat böckerna via [a:Steven Erikson|31232|Steven Erikson|http://photo.goodreads.com/authors/1219169436p2/31232.jpg] och den betydligt mer fylliga fantasyvärld han skapat. Som inte bara slår Steven Cook på fingrarna, utan formligen kapar dem jäms med knogarna.