De ondas kloster

eBook, 224 pages

Swedish language

Published Nov. 21, 2003 by Albert Bonniers Förlag.

ISBN:
978-91-43-50101-8
Copied ISBN!
3 stars (2 reviews)

Omkring år 1200 var Stockholm - "Mälarens lås" - ännu ett obetydligt fiskeläge och en tillfällig marknadsplats, men med växande strategisk betydelse då de andra förbindelserna mellan Östersjön och Mälaren var på väg att täppas till. Nu öppnade sig en möjlighet för kungen att inte bara behärska det enda inloppet utan också att ta upp skatt av sjöfararna.

Till detta nybyggarsamhälle anländer tre allvarliga män västerifrån. De har en vision att skapa en kristen församling, som till skillnad från påvedömet är totalt osjälvisk och där man inte förväntar sig någon som helst belöning för goda gärningar, varken i jordelivet eller livet efter detta. För att bekämpa det bedrägliga hoppet om ett liv nära Gud vill de göra det yttersta offret. Strängt asketiska börjar de bygga ett kloster där de ska förverkliga sin vision.

Först efter mer än 800 år kan hela historien berättas. Detta blir möjligt sedan Skeppsholmskyrkan brunnit ner …

1 edition

Review of 'De ondas kloster' on 'Goodreads'

2 stars

Första halvan av De Ondas Kloster utspelar sig i början av 1200-talet, i ett Stockholm i vardande, och det är en sällsam blandning av historia och fiktion vi bjuds på. Mustigt, bitvis obehagligt och hela tiden spännande/intressant. Som läsare vill jag veta mer om dessa underliga munkar och de ungdomar de tar under sina vingar. För att inte tala om min nyfikenhet på den bisarra logik de följer i sin starka, kristna tro.
Tyvärr räckte väl inte historien till mer än en halv roman, ungefär. Därför får upplösningen vänta, medan vi följer en grupp nutida utforskare gräva sig närmare sanningen genom en utgrävning av sagda munkars "kloster". Det är en rätt trist historia, som i sin tur rymmer en militär hemlighet som Jersild inte gör någonting alls av. Och när upplösningen sedan kommer, kommer den som en alldeles för snabb redogörelse.

Jag drar mig till minnes att kritiken när boken …

avatar for eroth

rated it

3 stars