Poor Things

Paperback, 336 pages

Published Nov. 4, 2002 by Bloomsbury Publishing PLC.

ISBN:
978-0-7475-6228-3
Copied ISBN!

View on OpenLibrary

4 stars (2 reviews)

A fantasy novel, presented as a discovered a manuscript, set in the nineteenth century. Frankenstein-like tale. Whitbread Novel Award, 1992.

5 editions

Review of 'Poor Things' on 'Goodreads'

4 stars

Det här är ingen lättläst bok, trots att den är ganska lättläst. Vad som till en början verkar vara föga mer än en skotsk variant på Frankenstein-temat, parad med Alasdair Grays omisskännliga socialistiska samhällssatir utvecklar sig till en berättelse skildrad ur åtminstone tre perspektiv, berättat ur ett fjärde med - än en gång i klassiskt Gray-manér - ett femte övergripande metaperspektiv som i praktiken innebär att han avsäger sig rollen som författare till sin egen bok och istället ger äran till en (egentligen två) av bokens huvudkaraktärer.
Låter det rörigt? Ja, och då har jag ändå förenklat det hela genom att utelämna att Gray hävdar att boken dessutom är ett beställningsjobb av en Michael Donelly, som av en slump kom i besittning av det då enda existerande exemplaret av den ("Poor Things" - alltså den bok jag här försöker recensera - är att betrakta som en nästan-faksimil av detta original) …

avatar for boogah@bookwyrm.social

rated it

5 stars

Subjects

  • Modern fiction
  • Fiction